Mr. Jones (2019) online sa prevodom


1933. Gareth Jones (James Norton) ambiciozan je mladi velški novinar, koji je slavu stekao kao prvi strani novinar koji je letio s Hitlerom. Radeći kao savjetnik Lloydu Georgeu, traži sljedeću veliku priču. Sovjetska “utopija” u svim je vijestima, a Jonesa zanima kako Staljin financira ubrzanu modernizaciju Sovjetskog Saveza.

Napuštajući svoju ulogu u vladi, Jones odluči otputovati u Moskvu, u pokušaju da intervjuira samog Staljina. Ondje sursreće Adu Brooks (Vanessa Kirby), britansku novinarku koja radi u Moskvi i koja razotkriva istinu da režim počiva na silovitoj represiji. Čuvši nagađanja o namjernom izazivanju gladi od strane vlade- tajni koju pomno čuvaju sovjetski cenzori- Jones uspijeva izbjeći vlasti i tajno otputuje u Ukrajinu, gdje svjedoči zvjerstvima; milijuni gladuju, pošto se sve žitarice izvoze da bi se financirala industrijalizacija sovjetskog carstva.

Deportiran natrag u London, Jones objavljuje članak kojim razotkriva strahote kojima je svjedočio. Ne zapadni novinari u Moskvi negiraju izgladnjivanje, svi pod pritiskom Kremlja, pa čak i Pulitzerom nagrađeni novinar Walter Duranty (Peter Sarsgaard). Budući da mu se prijeti smrću, Jones se mora boriti za istinu. S mladim spisateljem, Georgeom Orwellom, Jones dijeli svoja saznanja… nadahnuvši tako veliki alegorijski roman Animal Farm.

Mr. Jones (2019) online sa prevodom

Informacije

Režiser: Agnieszka Holland

Glumci: James Norton, Vanessa Kirby, Peter Sarsgaard, Joseph Mawle

Datum izlaska: 25 Oct 2019

Ocena: 6.9/10